Αλέξανδρος Συμεωνίδης

Ο Αλέξανδρος Συμεωνίδης γεννήθηκε στην Κομοτηνή στις 29 Αυγούστου 1909 και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία Rockefeller στα πανεπιστήμια του Βερολίνου και της Βόννης (1933-1938) και ειδικεύτηκε στην Παθολογική Ανατομία, ενώ παράλληλα συνέχισε την μελέτη και έρευνα του καρκίνου που ήδη είχε ξεκινήσει από τα φοιτητικά του χρόνια.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα το 1938 ανέλαβε την διεύθυνση των Εργαστηρίων Παθολογικής Ανατομίας και Πειραματικής Παθολογίας στο νεοϊδρυθέν Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο «Άγιος Σάββας». Το 1940 έγινε υποδιευθυντής του Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομίας του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» στην Αθήνα.

Το 1944 αναγορεύτηκε Υφηγητής Παθολογικής Ανατομίας και Γενικής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο Αλέξανδρος Συμεωνίδης ήταν αφοσιωμένος στη μελέτη του καρκίνου και εργαζόταν συνεχώς σε αυτό το τομέα. Το 1947 μετεκλήθη στο Κέντρο Έρευνας του Καρκίνου στην Ουάσιγκτον των Η.Π.Α. Οι εργασίες του οδήγησαν στην ίδρυση και καθιέρωση ενός νέου κλάδου Έρευνας: της Γεωγραφικής Παθολογίας και Επιδημιολογίας του Καρκίνου με ιδιαίτερη σημασία στη διερεύνηση της αιτιολογίας και της πρόληψης. Ανέλαβε την οργάνωση και τη διεύθυνση του τμήματος αυτού στο Κέντρο Έρευνας του Καρκίνου των Η.Π.Α. Στην Αμερική έζησε και εργάστηκε δέκα χρόνια, όπου τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις.

Το 1956 εξελέγη τακτικός καθηγητής της Γενικής Παθολογίας και Παθολογικής Ανατομικής στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπήρξε ο ιδρυτής ουσιαστικά στη Θεσσαλονίκη της Παθολογικής Ανατομικής την οποία καθιέρωσε και ανέπτυξε ως κύριο μάθημα στο πρόγραμμα σπουδών της Ιατρικής Σχολής.

Από το 1957 ήδη ο Αλέξανδρος Συμεωνίδης εισηγήθηκε την μετατροπή του ιστορικού «Θεαγενείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης» σε πρότυπο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο, με σκοπό την εξυπηρέτηση των ασθενών της Β. Ελλάδας, με έμφαση στην πρόληψη του καρκίνου, στην ενημέρωση του κοινού, καθώς και στην έρευνα του καρκίνου.

Ως Διευθυντής του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Ινστιτούτου-ιδρυτής και ψυχή του- και ως καθηγητής της Παθολογικής Ανατομικής, προσείλκυσε και ενέπνευσε πληθώρα επιστημόνων, οι οποίοι διδάχτηκαν από το δικό του πρότυπο το επιστημονικό ήθος, την αφοσίωση στην έρευνα και το σεβασμό στον άνθρωπο.

Στο ερευνητικό Τμήμα του Θεαγενείου, καθώς και στο Πανεπιστημιακό Εργαστήριο, έγιναν από τον ίδιο και τους συνεργάτες - μαθητές του πολλές σημαντικές έρευνες και μελέτες, που δημοσιεύτηκαν σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, διεθνή και ελληνικά. Εκπονήθηκαν, επίσης, πολυάριθμες διδακτορικές διατριβές και εργασίες υφηγεσίας.

Πολλοί συνεργάτες του και ειδικευόμενοι γιατροί αποτέλεσαν το δυναμικό που στελέχωσε σταδιακά τα νεοϊδρυόμενα Νοσοκομειακά Εργαστήρια Παθολογικής Ανατομικής στη Θεσσαλονίκη και τη Β Ελλάδα.

Ο Αλέξανδρος Συμεωνίδης υπήρξε ενεργό μέλος σε πολλές διεθνείς Επιστημονικές Εταιρείες και Επιτροπές (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Έρευνας του Καρκίνου, Ακαδημία Επιστημών της Νέας Υόρκης, Αμερικανική Διεθνής Ακαδημία Παθολογικής Ανατομικής, Αγγλική και Γερμανική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής, κ.ά.). Ήταν ιδρυτικό μέλος και μέλος του προεδρείου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας, η οποία προς τιμήν του καθιέρωσε μετά τον θάνατό του να δίδεται διάλεξη στο όνομα του στα επίσημα Συνέδρια της.

Στην Ελλάδα, επίσης ήταν πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Αντικαρκινικού Αγώνα, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη Διεθνή Ένωση κατά του Καρκίνου, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, κ.ά. Ήταν ο ιδρυτής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας του Καρκίνου, με έδρα το Θεαγένειο.

Παράλληλα, ο Συμεωνίδης-προσωπικότητα με βαθιά ανθρωπιστική παιδεία και πολυσχιδή ενδιαφέροντα, ιδεολόγος της δράσης - συμμετείχε ενεργά στην πνευματική και καλλιτεχνική ζωή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και της Θεσσαλονίκης γενικά. Ήταν από τους ένθερμους ιδρυτές του θεσμού της «Φοιτητικής Εβδομάδας» στη δεκαετία του '50 και '60, που είχε τότε μεγάλη σημασία και απήχηση στο φοιτητικό κόσμο και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Επίσης, υπήρξε δραστήριο μέλος του Δ.Σ. του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος στην εποχή της καθιέρωσης και της ακμής του.

Απεβίωσε στις 16 Νοεμβρίου 1972, σε ηλικία 63 ετών.

Ο Αλέξανδρος Συμεωνίδης είχε σύζυγο τη διακεκριμένη χορογράφο Ντόρα Τσάτσου, αρωγό και συμπαραστάτισσα στο έργο του η οποία διετέλεσε αντιπρόεδρος στο Δ. Σ. του Θεαγενείου μέχρι το 1988. Η Ντόρα Τσάτσου χάθηκε στις 15 Ιουνίου του 2000. Είχαν δύο παιδιά, τον Κωνσταντίνο, νομικό και το Γιώργο, μουσικό.