Καρκίνος παχέος εντέρου Προλαμβάνεται Θεραπεύεται

Στο πλαίσιο των εργασιών του 43 ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γαστρεντερολογίας, πραγματοποιούνται δράσεις ενημέρωσης για την πρόληψη του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου, από τον Σύλλογο Φίλων Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεαγένειο, Αλέξανδρος Συμεωνίδης.

Ο σχεδιασμός βασίστηκε στην πρωτοτυπία, την επιλογή μη αναμενόμενων ενεργειών, που θα προσελκύσουν άμεσα το ενδιαφέρον του κοινού, με σύγχρονη ενιαία αισθητική και ψηφιακά εργαλεία, προκαλώντας την ενεργή συμμετοχή και διάδραση, ώστε το μήνυμα να γίνει κατά το δυνατόν πιο εύληπτο.

Για τον λόγο αυτό, σε συνεργασία με την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία, θα εγκατασταθεί στον χώρο της Νέας Παραλίας, ακριβώς έξω από τον προαύλιο χώρο του Μακεδονία Παλλάς, μια φουσκωτή τρισδιάστατη εγκατάσταση-ομοίωμα του παχέος εντέρου. Η εγκατάσταση αυτή έχει το κατάλληλο μέγεθος ώστε να είναι προσβάσιμη στο κοινό, προσφέροντας την ευκαιρία βιωματικής «διαδρομής περιήγησης» παρουσιάζοντας την κατάσταση ενός υγιούς παχέος εντέρου και ταυτόχρονα τη μορφολογία των ασθενειών του. Στην είσοδο της εν λόγω εγκατάστασης βρίσκεται τοποθετημένη μία οθόνη, όπου προβάλλονται σχετικά ενημερωτικά βίντεο, σύγχρονης αισθητικής μηνύματα για την πρόληψη και την υιοθέτηση πρακτικών που συμβάλλουν στην υγεία του παχέος εντέρου και όχι μόνο.

Στη συνέχεια, στον προαύλιο χώρο του ξενοδοχείου το κοινό συναντά τον επόμενο «ενημερωτικό σταθμό» όπου εθελοντές εξοπλισμένοι με tablets βοηθούν τον κόσμο να συμπληρώσει ένα διαδικτυακό τεστ. Μια σειρά απλών και κατανοητών ερωτήσεων και απαντήσεων καταλήγει στην ποσοστιαία πιθανότητα που έχει ο καθένας που συμπληρώνει το τεστ στην εκδήλωση καρκίνου παχέος εντέρου.

Κατόπιν, οι επισκέπτες φτάνουν στον τελευταίο σταθμό όπου «μάχονται και βγαίνουν νικητές» στον αγώνα κατά του καρκίνου. Τρεις διαδραστικές φιγούρες, σε ύψος και μορφή ανθρώπου, των οποίων το σώμα σχηματίζεται από φωτεινά pixels, προσκαλούν το κοινό να καθίσει ανάμεσά τους. Με τη χρήση μιας ειδικά σχεδιασμένης εφαρμογής οι συμμετέχοντες μπορούν να ενεργοποιούν τις φιγούρες (μέσω tablet και 5G δικτύου) τους αλλάζουν χρώμα σε πραγματικό χρόνο πχ από κόκκινο σε μπλε, κάνοντας έτσι μια συμβολική ενέργεια δηλώνοντας την πρόθεσή τους να υιοθετήσουν τρόπους ζωής και πρόληψης για να νικήσουν τον καρκίνο.

Σε όλη τη διάρκεια αυτών των ημερών, θα προσκληθούν να συμμετέχουν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, διαφόρων σχετικών φορέων, προσωπικότητες του ιατρικού και όχι μόνο χώρου, έτσι ώστε να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές του μηνύματος και να παρακινήσουν περισσότερους κατά το δυνατόν ανθρώπους να συμμετέχουν σε αυτή τη δράση.

Τέλος, όλη αυτή τη δράση πλαισιώσει και ο συμβολικός φωτισμός με μπλε χρώμα του ΄έργου τέχνης Ομπρέλες του Γ. Ζογγολόπουλου, που βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τον εν λόγω χώρο.