Ραδιοφωνική συνέντευξη στον 102fm της ΕΡΤ3
Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, την πρόληψη που είναι εφικτή, αλλά και για την βοήθεια που προσφέρει σε πολλαπλά επίπεδα ο σύλλογος φίλων του Θεαγενείου, μίλησαν στην εκπομπή «Υγεία και ζωή» στον 102FM της ΕΡΤ3 και στη Λέλα Κεσίδου, ο γαστρεντερολόγος, διευθυντής της γαστρεντερολογικής κλινικής του Θεαγενείου Δημήτρης Τζιλβές και η πρόεδρος του συλλόγου Καίτη Κοντοπούλου.
Τη συνέντευξη μπορείτε να ακούσετε ΕΔΩ
Ακολουθούν χρήσιμες πληροφορίες γιατρικού περιεχομένου παλαιότερων συνεντεύξεων της εκπομπής «Υγεία και ζωή» στον 102FM της ΕΡΤ3.
Θεσμός οικογενειακού γιατρού
Αξιοποιούμε για πρώτη φορά στη χώρα μας, τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, δωρεάν και ισότιμα για όλους.
Τώρα μπορούμε να επιλέξουμε οικογενειακό γιατρό, δηλαδή γενικό γιατρό ή παθολόγο ή παιδίατρο, από την Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ), το Κέντρο Υγείας, το Περιφερειακό Ιατρείο ή και από ιδιώτες γιατρούς, συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ.
Μπορούμε να δημιουργήσουμε τον ατομικό μας ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, να κάνουμε πλήρη και στοχευμένο προληπτικό έλεγχο και αν είμαστε χρόνιοι ασθενείς, να εξασφλίσουμε ετήσια παραπομπή για τον ειδικό γιατρό.
Η επιλογή και η εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό γίνεται και ηλεκτρονικά με κωδικούς Taxisnet και ΑΜΚΑ στην ιστοσελίδα www.esyntagografisi.gr
Από την εκπομπή «Υγεία και Ζωή» της ΕΡΤ3
Μετάδοση λοιμώξεων
1ο Τα βασικά μέτρα προφύλαξης από τις λοιμώξεις είναι:
- Πλήρης εμβολιασμός, με τα κατάλληλα για κάθε ηλικία εμβόλια
- Τακτικό και καλό πλύσιμο των χεριών
- Σωστή διαχείριση των τροφίμων
- Καλός καθαρισμός των επιφανειών του χώρου διαβίωσης
- Χρήση αντιβιοτικών μόνον κατόπιν οδηγίας του γιατρού
- Εμβολιασμός των κατοικίδιων
- Αποφυγή περιοχών με πολλά έντομα
- Χρήση προφυλακτικού παντού και πάντα
Από την εκπομπή «Υγεία και Ζωή» της ΕΡΤ3, με την ευθύνη του συντάκτη του επιστημονικού περιοδικού λοίμωξη.
2ο . Πλένουμε οπωσδήποτε τα χέρια μας
- Πριν από την προετοιμασία φαγητού
- Προτού να φάμε
- Πριν και μετά από τη φροντίδα ασθενούς
- Μετά τη χρήση τουαλέτας
- Μετά την αλλαγή πάνας στο μωρό
- Μετά το καθάρισμα της μύτης, το βήχα ή το φτέρνισμα
- Μετά τη διαχείριση σκουπιδιών
- Μετά τη φροντίδα ζώων ή τη διαχείριση περιττωμάτων ζώου
Από την εκπομπή «Υγεία και Ζωή» της ΕΡΤ3
3ο . Πώς πλένουμε τα χέρια μας
Για τον σωστό καθαρισμό των χεριών χρησιμοποιούμε σαπούνι και νερό , τρίβουμε τα χέρια μας μεταξύ τους, χωρίς να παραλείπουμε τις μεσοδακτύλιες επιφάνειες για 20’ περίπου δευτερόλεπτα. Για το σκούπισμά τους , όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού, χρησιμοποιούμε καθαρό χαρτί, με το οποίο κλείνουμε τη βρύση και πιάνουμε το πόμολο της πόρτας.
Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο νερό και σαπούνι, χρησιμοποιούμε αλκοολούχο διάλυμα.
4ο .Για την υγιεινή του χώρου στο σχολείο, στην εργασία, στο σπίτι, απαιτείται εκτός των άλλων τακτικός αερισμός για τη μείωση μετάδοσης λοιμώξεων. Μια καλή πρακτική είναι να βρίσκεται μόνιμα σε ανάκληση κάποιο παράθυρο.
Το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, του τηλεφώνου, του τηλεκοντρόλ πρέπει να καθαρίζονται τακτικά με αντιβακτηριακά μαντηλάκια, αφού είναι επιφάνειες με μεγάλη πυκνότητα μικροβίων.
5ο .Τα τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα, τα προμηθευόμαστε τελευταία όταν ψωνίζουμε, ώστε να μείνουν το ελάχιστο δυνατό εκτός ψυγείου.
Όχι τρόφιμα εκτός ψυγείου για περισσότερες των 2ωρών.
Καλό πλύσιμο τροφίμων που καταναλώνονται ωμά.
Ορισμένα τρόφιμα, που μπορεί να έχουν πχ σαλμονέλλα, όπως το κοτόπουλο και τα αυγά, απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση. Οι επιφάνειες κοπής και τα σκεύη που ακουμπούν τα τρόφιμα αυτά πρέπει να πλένονται σχολαστικά με ζεστό νερό και σαπούνι. Το ίδιο και τα χέρια, αμέσως μετά τη διαχείρισή τους.
Απνοϊκό σύνδρομο ύπνου
Μήπως σας έχουν πει ότι ροχαλίζετε έντονα ή σταματάτε να αναπνέετε ή πνίγεστε όταν κοιμάστε;
Μήπως υποφέρετε από πρωινούς πονοκεφάλους;
Μήπως ακόμη και μετά από 7-8 ώρες ύπνου, νυστάζετε κατά τη διάρκεια της μέρας και συχνά νοιώθετε κουρασμένοι χωρίς λόγο;
Μήπως ξεχνάτε και δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε εύκολα;
Μήπως έχετε νυχτερινή συχνουρία ή στυτική δυσλειτουργία;
Μήπως κοιμάστε μπροστά στην τηλεόραση;
Και κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό: μήπως νυστάζετε όταν οδηγείτε;
Εάν έχετε έστω και ένα απ αυτά τα συμπτώματα μην το αγνοήσετε, αντιμετωπίζεται. Απευθυνθείτε σ΄ ένα εργαστήριο ύπνου.
Από την εκπομπή «Υγεία και ζωή» της ΕΡΤ3 με την επιστημονική ευθύνη του εργαστηρίου ύπνου του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος».
Οδηγείτε νυσταγμένοι; είναι το ίδιο σαν να οδηγείτε μεθυσμένοι!
Ένα στα 6 θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα οφείλεται στην υπνηλία των οδηγών, που προκαλείται κυρίως από την έλλειψη νυχτερινού ύπνου, την χρήση κατασταλτικών φαρμάκων ή ουσιών και από το σύνδρομο απνοϊών ύπνου.
Αν ενώ οδηγείτε χασμουριέστε, δεν μπορείτε να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά, αλλάζετε λωρίδα χωρίς να το αντιληφθείτε και δεν θυμάστε τα τελευταία χιλιόμετρα που διανύσατε , κάντε στην άκρη του δρόμου, πιείτε διπλό καφέ και κοιμηθείτε για 20 λεπτά μέχρι που να δράσει η καφεΐνη.
Από την εκπομπή «Υγεία και ζωή» της ΕΡΤ3 με την επιστημονική ευθύνη του εργαστηρίου ύπνου του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος».
Φάρμακα
1ο . Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία επίδραση στους ιούς , άρα κανένα θεραπευτικό αποτέλεσμα στις ιώσεις. Είναι επικίνδυνο και παράνομο να χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.
Η αλόγιστη χρήση τους δημιουργεί ανθεκτικά μικρόβια , δηλ. μικρόβια που δεν τα σκοτώνει τίποτα και ο κίνδυνος θανατηφόρων λοιμώξεων είναι ήδη πραγματικότητα.
Η λελογισμένη χρήση αντιβιοτικών προστατεύει την δραστικότητά τους και εξασφαλίζει την ωφέλειά τους για τις επόμενες γενιές.
Από την εκπομπή «Υγεία και Ζωή» της ΕΡΤ3, με την επιστημονική ευθύνη του εργαστηρίου κλινικής φαρμακολογίας του ΑΠΘ.
2ο. Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή ή συμβουλή από επαγγελματία υγείας. Η σωστή διάγνωση είναι απαραίτητη πριν από τη λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου.
Τα ηρεμιστικά προκαλούν ισχυρή εξάρτηση. Η χρήση τους για περισσότερο από 3 εβδομάδες πρέπει να αποφεύγεται αυστηρά.
Τα αντικαταθλιπτικά δεν προκαλούν εξάρτηση και η χρήση τους είναι ασφαλής με την παρακολούθηση ψυχιάτρου.
Τα φάρμακα για την χοληστερίνη δεν παρέχουν όφελος σε υγιείς με αυξημένη χοληστερίνη, όπως και στις ηλικίες άνω των εβδομήντα πέντε ετών.
Τα αντιφλεγμονώδη μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές και μη ανατρέψιμες βλάβες στην υγεία . Η χορήγησή πους πρέπει να γίνεται αυστηρά από γιατρό.
Από την εκπομπή «Υγεία και Ζωή» της ΕΡΤ3, με την επιστημονική ευθύνη του εργαστηρίου κλινικής φαρμακολογίας του ΑΠΘ.
Βλαστοκύτταρα
1. Οι εθελοντές δότες μυελού των οστών σώζουν τις ζωές των ασθενών με λευχαιμία μέσα από ανώδυνη και απλή διαδικασία. Γίνε εθελοντής δότης και δώσε ζωή στον συνάνθρωπο που κινδυνεύει.
Από την εκπομπή «Υγεία και Ζωή» της ΕΡΤ3, με την επιστημονική ευθύνη της αιματολογικής κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου.
2. Τα βλαστοκύτταρα μπορούν να σώσουν τη ζωή ενός ασθενή και κυρίως ενός παιδιού με Λευχαιμία. Δωρίστε τα βλαστοκύτταρα από τον πλακούντα του νεογέννητου παιδιού σας στις Δημόσιες τράπεζες Βλαστοκυττάρων.
3. Από την εκπομπή «Υγεία και Ζωή» της ΕΡΤ3, με την επιστημονική ευθύνη της αιματολογικής κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου.
Ρευματικά νοσήματα
1. Πόνος σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις που επιμένει για περισσότερο από ένα μήνα και δεν οφείλεται σε τραυματισμό, χρειάζεται να εκτιμηθεί από γιατρό. Οι ρευματικές παθήσεις είναι συχνές και σήμερα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.
Από την εκπομπή «Υγεία και Ζωή» της ΕΡΤ3, με την επιστημονική ευθύνη της ρευματολογικής κλινικής του 424 στρατιωτικού νοσοκομείου
2. Για τις ρευματικές παθήσεις η θεραπεία δεν είναι μόνο φαρμακευτική. Θετικά αποτελέσματα ικανά ακόμη και να μειώσουν τη λήψη φαρμάκων, έχουν το κολύμπι, το βάδισμα, η διακοπή καπνίσματος και αλκοόλ, η ισορροπημένη δίαιτα και η αποφυγή του άγχους.
Από την εκπομπή «Υγεία και Ζωή» της ΕΡΤ3, με την επιστημονική ευθύνη της ρευματολογικής κλινικής του 424 στρατιωτικού νοσοκομείου
Μητρικός θηλασμός
Ο μητρικός θηλασμός είναι ένα φυσικό εμβόλιο, πολύτιμο δώρο από τη μητέρα στο παιδί. Θωρακίζει τα βρέφη με την ιδανική ανάπτυξη και υγεία. Οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, διαβήτη τύπου 2 και ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία.
Από την εκπομπή «Υγεία και Ζωή» της ΕΡΤ3, με την επιστημονική ευθύνη του συλλόγου μαιών Θεσσαλονίκης.
ΩΡΛ
- Η χρήση αγγειοσυσπαστικών, δηλαδή φαρμάκων που προκαλούν προσωρινή βελτίωση τη ρινικής αναπνοής, δεν πρέπει να εφαρμόζονται περισσότερο από μία εβδομάδα, διότι προκαλούν φαρμακευτική ρινίτιδα και αλλοιώσεις στον ρινικό βλεννογόνο. Από την εκπομπή «Υγεία και Ζωή» της ΕΡΤ3, με την επιστημονική ευθύνη της Α΄ πανεπιστημιακής ωτορινολαρυγγολογικής κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
- Η μύτη ως κλιματιστικό όργανο του εισπνεόμενου αέρα , εξ αιτίας της περιβαλλοντικής και επαγγελματικής επιβάρυνσης, αδυνατεί να ανταπεξέλθει πλήρως στη λειτουργία του. Οι ρινοπλύσεις με μορφή σπρέι είναι φυσικός τρόπος καθαρισμού της μύτης, βοηθούν την ρινική λειτουργία και ενδεχομένως προλαμβάνουν φλεγμονώδη νοσήματα της μύτης. Από την εκπομπή «Υγεία και Ζωή» της ΕΡΤ3 με την επιστημονική ευθύνη της Α΄ πανεπιστημιακής ωτορινολαρυγγολογικής κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
- Η αλλεργική ρινίτιδα , το συχνότερο νόσημα στον κόσμο, είναι το προστάδιο νοσημάτων του κατώτερου αναπνευστικού, όπως το βρογχικό άσθμα. Η έγκαιρη διάγνωσή και θεραπεία της προλαμβάνει πιθανά προβλήματα του κατώτερου αναπνευστικού. Από την εκπομπή «Υγεία και Ζωή» της ΕΡΤ3 με την επιστημονική ευθύνη της Α΄ πανεπιστημιακής ωτορινολαρυγγολογικής κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
- Εάν έχετε βράγχος φωνής που διαρκεί περισσότερο από 3 εβδομάδες χρειάζεται οπωσδήποτε διερεύνηση. Από την εκπομπή «Υγεία και Ζωή» της ΕΡΤ3 με την επιστημονική ευθύνη της Α΄ πανεπιστημιακής ωτορινολαρυγγολογικής κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
- Η απώλεια όσφρησης που δεν οφείλεται σε ίωση, φλεγμονή, τραύμα ή απόφραξη της μύτης, ενδεχομένως να αποτελεί την πρώτη κλινική εκδήλωση νευρολογικών προβλημάτων. Από την εκπομπή «Υγεία και Ζωή» της ΕΡΤ3 με την επιστημονική ευθύνη της Α΄ πανεπιστημιακής ωτορινολαρυγγολογικής κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
- Τα μικρά παιδιά δεν πρέπει επ ουδενί να έχουν πρόσβαση σε ξηρούς καρπούς , οι οποίοι μπορούν να εισροφηθούν και να προκαλέσουν δύσπνοια, πνιγμονή, ακόμα και θάνατο, εάν δεν γίνει άμεσα η διάγνωση και η αφαίρεση τους. Από την εκπομπή «Υγεία και Ζωή» της ΕΡΤ3 με την επιστημονική ευθύνη της Α΄ πανεπιστημιακής ωτορινολαρυγγολογικής κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
- Η μη έγκαιρη διάγνωση της βαρηκοΐας δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό την ψυχονοητική ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση του παιδιού. Όταν οι γονείς διαπιστώσουν ότι το παιδί τους δεν ακούει καλά πρέπει να απευθυνθούν αμέσως σε ειδικό για έλεγχο. Από την εκπομπή «Υγεία και Ζωή» της ΕΡΤ3 με την επιστημονική ευθύνη της Α΄ πανεπιστημιακής ωτορινολαρυγγολογικής κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
- Το κάπνισμα και η χρόνια χρήση αλκοόλ αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στην στοματική κοιλότητα , στο φάρυγγα και στον λάρυγγα. Η έγκαιρη διάγνωση επηρεάζει θετικά το προσδόκιμο ζωής . Διακόψτε τώρα τη χρήση τσιγάρου και αλκοόλ. Από την εκπομπή «Υγεία και Ζωή» της ΕΡΤ3 με την επιστημονική ευθύνη της Α΄ πανεπιστημιακής ωτορινολαρυγγολογικής κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
Ουρολογία
- Προκειμένου να αντιμετωπισθεί η ουρολοίμωξη, πρέπει απαραιτήτως να προηγηθεί καλλιέργεια ούρων, ώστε να επιλεγεί το κατάλληλο αντιβιοτικό από τον θεράποντα ιατρό. Η λήψη υγρών και φυτικών προϊόντων όπως τα κράνμπερις έχουν ευεργετική δράση. Από την εκπομπή «Υγεία και Ζωή» της ΕΡΤ3 με την επιστημονική ευθύνη της ουρολογικής κλινικής του ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
- Όλοι οι άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών , εκτός από τις περιπτώσεις που υπάρχει επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό θα πρέπει προληπτικά να υποβάλλονται σε ουρολογικό έλεγχο. Η χαμηλή τιμή του PSA από μόνη της δεν αποκλείει την ύπαρξη κακοήθειας. Από την εκπομπή «Υγεία και Ζωή» της ΕΡΤ3 με την επιστημονική ευθύνη της ουρολογικής κλινικής του ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
- Η λύση στην γυναικεία ακράτεια δεν είναι η χρήση της πάνας. Σήμερα η ακράτεια αντιμετωπίζεται επιτυχώς είτε με τη χρήση φαρμάκων είτε με μία απλή χειρουργική επέμβαση είτε με τον συνδυασμό και των δύο. Από την εκπομπή «Υγεία και Ζωή» της ΕΡΤ3 με την επιστημονική ευθύνη της ουρολογικής κλινικής του ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
- Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί προειδοποίηση για μελλοντική εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων. Οι ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία είναι στην ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου τα επόμενα χρόνια και πρέπει προληπτικά να υποβάλλονται και σε καρδιολογικό έλεγχο. Από την εκπομπή «Υγεία και Ζωή» της ΕΡΤ3 με την επιστημονική ευθύνη της ουρολογικής κλινικής του ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας είναι ασφαλή υπό την προϋπόθεση να χορηγούνται από τον θεράποντα ιατρό και η προμήθειά τους να γίνεται από το φαρμακείο. Από την εκπομπή «Υγεία και Ζωή» της ΕΡΤ3 με την επιστημονική ευθύνη της ουρολογικής κλινικής του ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Ιός HPV
Οι επιστημονικές εξελίξεις δείχνουν ότι ο μαζικός εμβολιασμός κοριτσιών και αγοριών εναντίον της μόλυνσης από τον ιό HPV σε συνδυασμό με τον προληπτικό έλεγχο των γυναικών με HPV test ανά 5-10 έτη μπορεί να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μέσα στα επόμενα15- 20 χρόνια. Από την εκπομπή «υγεία και ζωή» της ΕΡΤ3 με την επιστημονική ευθύνη της ελληνικής εταιρίας έρευνας και αντιμετώπισης των ανθρωπίνων θηλωμάτων.
Αρτηριακή υπέρταση
Έχουμε υπέρταση όταν η συστολική πίεση, η ‘μεγάλη’, είναι πάνω από 140 και η διαστολική πίεση, η ‘μικρή’ πάνω από 90.
Η υπέρταση όταν δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο. Η αλλαγή του τρόπου ζωής είναι καθοριστικής σημασίας στη θεραπεία της υπέρτασης.
- Ελαττώστε το βάρος σας
- Περιορίστε το αλάτι
- Περπατήστε μισή ώρα την ημέρα
- Σταματήστε το κάπνισμα
- Ελαττώστε το αλκοόλ
Από την εκπομπή «Υγεία και Ζωή» της ΕΡΤ3, με την επιστημονική ευθύνητης Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του ΑΠΘ.
Αντιυπερτασικά φάρμακα
Σήμερα κυκλοφορούν πολλά, αποτελεσματικά και ασφαλή αντιυπερτασικά φάρμακα. Η φαρμακευτική θεραπεία για την υπέρταση είναι για όλη σας τη ζωή. Παίρνετε καθημερινά το φάρμακό σας, μην το παραλείπετε επειδή η πίεση έγινε φυσιολογική. Αυτό είναι το επιθυμητό. Εάν σταματήσετε τα φάρμακα η πίεση θα ανέβει και πάλι μετά από μερικές ημέρες. Εάν εμφανίσετε ανεπιθύμητες ενέργειες από το αντιυπερτασικό φάρμακο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Μπορεί να το αντικαταστήσει. Από την εκπομπή «Υγεία και Ζωή» της ΕΡΤ3, με την επιστημονική ευθύνητης Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του ΑΠΘ
Αρτηριακή υπέρταση
Έχουμε υπέρταση όταν η συστολική πίεση, η ‘μεγάλη’, είναι πάνω από 140 και η διαστολική πίεση, η ‘μικρή’ πάνω από 90.
Η υπέρταση όταν δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο. Η αλλαγή του τρόπου ζωής είναι καθοριστικής σημασίας στη θεραπεία της υπέρτασης.
- Ελαττώστε το βάρος σας
- Περιορίστε το αλάτι
- Περπατήστε μισή ώρα την ημέρα
- Σταματήστε το κάπνισμα
- Ελαττώστε το αλκοόλ
Από την εκπομπή «Υγεία και Ζωή» της ΕΡΤ3, με την επιστημονική ευθύνητης Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του ΑΠΘ
Αντιυπερτασικά φάρμακα
Σήμερα κυκλοφορούν πολλά, αποτελεσματικά και ασφαλή αντιυπερτασικά φάρμακα. Η φαρμακευτική θεραπεία για την υπέρταση είναι για όλη σας τη ζωή. Παίρνετε καθημερινά το φάρμακό σας, μην το παραλείπετε επειδή η πίεση έγινε φυσιολογική. Αυτό είναι το επιθυμητό. Εάν σταματήσετε τα φάρμακα η πίεση θα ανέβει και πάλι μετά από μερικές ημέρες. Εάν εμφανίσετε ανεπιθύμητες ενέργειες από το αντιυπερτασικό φάρμακο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Μπορεί να το αντικαταστήσει. Από την εκπομπή «Υγεία και Ζωή» της ΕΡΤ3, με την επιστημονική ευθύνητης Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του ΑΠΘ
Ογκολογία
Ατμοσφαιρική ρύπανση
Το 43% των καρκίνων του πνεύμονα οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Σε σχέση με το 1750, σε κάθε επόμενη εισπνοή σου, εισπνέεις 42% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα. Είναι σημαντικό να αναπνέεις καθαρό αέρα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ανθρωπογενής και οι άνθρωποι μπορούν να την αλλάξουν. Από την εκπομπή «Υγεία και Ζωή» της ΕΡΤ3, με την επιστημονική ευθύνη της ελληνικής εταιρίας ογκολόγων -παθολόγων
Ταμπού στην υγεία
Μίλησε στο γιατρό σου για την αλλαγή στο σχήμα και το μέγεθος των μαστών σου, για το αίμα στα κόπρανα, γιατί δεν είναι πάντα αιμορροΐδες, για τον βήχα γιατί δεν είναι πάντα τσιγαρόβηχας, για την αιφνίδια εμφάνιση διαβήτη αν είσαι άτομο άνω των 65 ετών χωρίς οικογενειακό ιστορικό. Μίλησε για τις ελιές στο δέρμα σου που δεν είναι καινούργια ποικιλία ελιάς, αλλά σπίλος που χρειάζεται χαρτογράφηση και παρακολούθηση, για την ανεξήγητη αιμορραγία αν είσαι γυναίκα στην εμμηνόπαυση. Σπάσε τα ταμπού και μίλησε. Από την εκπομπή «Υγεία και Ζωή» της ΕΡΤ3, με την επιστημονική ευθύνη της ελληνικής εταιρίας ογκολόγων -παθολόγων
Ο θυμός σκοτώνει
5 λεπτά καταπιεσμένου θυμού ελαττώνει το αμυντικό σου σύστημα για 6 ολόκληρες ώρες. Η απελευθέρωση του θυμού και των κρυμμένων συναισθημάτων βελτιώνει το αμυντικό σου σύστημα. Απελευθέρωσε τον θυμό σου και τα συγκρουόμενα συναισθήματα με υγιή τρόπο, με άσκηση ή τεχνικές διαχείρισης θυμού και προστάτευσε την υγεία σου . Από την εκπομπή «Υγεία και Ζωή» της ΕΡΤ3, με την επιστημονική ευθύνη της ελληνικής εταιρίας ογκολόγων -παθολόγων
Άσκηση και υγεία
160 λεπτά άσκησης την εβδομάδα προσφέρουν σε υγιείς αλλά και σε ασθενείς με καρκίνο μέγιστα οφέλη. Η μεσογειακή διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση βελτιώνουν την ψυχοσωματική ισορροπία, ενώ αποφεύγεται η παχυσαρκία που ευθύνεται για 13 είδη καρκίνου. Από την εκπομπή «Υγεία και Ζωή» της ΕΡΤ3, με την επιστημονική ευθύνη της ελληνικής εταιρίας ογκολόγων -παθολόγων
Προληπτικός έλεγχος
Ο Προληπτικός έλεγχος σε υγιείς είναι απαραίτητος μετά τα 45 με κολωνοσκόπιση , μετά τα 40 με μαστογραφία και με γυναικολογικό έλεγχο με την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Η χαρτογράφηση των σπίλων πρέπει να γίνεται από νεαρή ηλικία. Από την εκπομπή «Υγεία και Ζωή» της ΕΡΤ3, με την επιστημονική ευθύνη της ελληνικής εταιρίας ογκολόγων -παθολόγων
Στοματολογία
1. Πότε πάμε στον ειδικό Στοματολόγο;
- Σε περίπτωση που υπάρχει πόνος ή κάψιμο ή αιμορραγία στη στοματική κοιλότητα και τα χείλη.
- Ο πόνος δεν είναι απόλυτο κριτήριο καθώς πχ στον καρκίνο του στόματος σε αρχικά στάδια δεν υπάρχει πόνος
- Όταν διαπιστωθεί οποιαδήποτε ανωμαλία, σκληρία, ή ογκίδια στο στόμα
- Όταν διαπιστωθεί οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα οπουδήποτε στο στόμα με λευκές, κόκκινες ή μελανές (σκούρες) κηλίδες ή πλάκες
- Όταν υπάρχουν «πληγές» που δεν κλείνουν εντός εβδομάδος
- Όταν υπάρχει δυσκολία στη μάσηση και την κατάποση ή δυσκολία κατά την τοποθέτηση των οδοντοστοιχιών
Από την εκπομπή «Υγεία και Ζωή» της ΕΡΤ3, με την επιστημονική ευθύνη του εργαστηρίου στοματολογίας της οδοντιατρικής σχολής του ΑΠΘ.
2. Ποιες ασθένειες μπορεί να εμφανιστούν στο στόμα
Ενώ τις περισσότερες φορές τυχόν αλλαγές στη στοματική κοιλότητα είναι αθώες, ή προκαλούν πρόσκαιρη μόνο ταλαιπωρία στον ασθενή, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες για την υγεία.
Πολλά νοσήματα όπως τα αυτοάνοσα πχ οι ρευματοπάθειες ή τα νοσήματα που εμφανίζονται με φουσκάλες στο στόμα και το δέρμα, τα μεταβολικά νοσήματα όπως ο διαβήτης, διάφορα συστηματικά νοσήματα, όπως η νόσος Crohn, οι λοιμώξεις από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων-HPV, από τον ιό του AIDS, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ο καρκίνος, οι ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων μπορεί να εκδηλωθούν και στο στόμα ή πρώτα στο στόμα
Επισκεπτόμαστε το Στοματολόγο μια φορά το χρόνο ειδικά όταν είμαστε καπνιστές, όταν κάνουμε συστηματική χρήση αλκοόλ, όταν έχουμε ήδη διαγνωστεί με κάποιο συστηματικό αυτοάνοσο ή μεταβολικό νόσημα, όταν έχουμε ξηροστομία, και γενικότερα όταν εμφανίζεται οποιαδήποτε αλλαγή στη στοματική μας κοιλότητα.
Από την εκπομπή «Υγεία και Ζωή» της ΕΡΤ3, με την επιστημονική ευθύνη του εργαστηρίου στοματολογίας της οδοντιατρικής σχολής του ΑΠΘ.
3. Υπάρχει Καρκίνος στο στόμα?
όχι απλώς υπάρχει αλλά είναι και ο 6ος πιο συχνός καρκίνος του ανθρώπινου σώματος παγκοσμίως
συνδέεται άμεσα με το κάπνισμα κάθε τύπου, την συστηματική χρήση αλκοόλ αλλά και ιούς, όπως ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), και την ηλιακή ακτινοβολία (για τα χείλη)
μπορεί να εκδηλωθεί οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιοδήποτε σημείο του στόματος με τη μορφή έλκους που δεν κλείνει μέσα σε 10-15 ημέρες, όγκου, λευκής ή κόκκινης πλάκας.
ο καρκίνος του στόματος στα αρχικά στάδια μπορεί να μην πονάει
η έγκαιρηδιάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του στόματος σώζει ζωές
Από την εκπομπή «Υγεία και Ζωή» της ΕΡΤ3, με την επιστημονική ευθύνη του εργαστηρίου στοματολογίας της οδοντιατρικής σχολής του ΑΠΘ.
Κύηση
Για να είναι η γυναίκα πιο γόνιμη και να έχει ασφαλή εγκυμοσύνη θα πρέπει να ελαττώσει το σωματικό της βάρος πριν την κύηση , να διακόψει το κάπνισμα και το αλκοόλ και να αυξήσει τη σωματική άσκηση.
Στην κύηση το κάπνισμα ακόμη και έως 5 τσιγάρα την ημέρα συνδέεται με πρόωρο τοκετό και έμβρυα μικρού βάρους. Για το αλκοόλ δεν υπάρχει ασφαλές όριο και ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας συστήνει παντελή αποχή.
Από την εκπομπή υγεία και ζωή της ΕΡΤ3με την επιστημονική ευθύνη της Γ΄ Μαιευτικής-Γυναικολογικής κλινικής του ΑΠΘ .
Η κύηση είναι μια απόλυτα φυσιολογική κατάσταση!
Σε καμία χώρα του κόσμου δεν προτείνεται η παραμονή στο κρεβάτι για οποιοδήποτε επιπλοκή στην κύηση, διότι η παρατεταμένη κατάκλιση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους από τη στάση του αίματος, που μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση, ακόμη και τον θάνατο της εγκύου. Μόνο η παρατεταμένη ορθοστασία για περισσότερες από 4 ώρες την ημέρα είναι καλό να αποφεύγεται. Εφόσον δεν υπάρχουν επιπλοκές, επιτρέπονται η εργασία, οι καθημερινές δουλειές στο σπίτι, η άσκηση, ιδιαίτερα το περπάτημα και το σεξ.
Από την εκπομπή υγεία και ζωή της ΕΡΤ3με την επιστημονική ευθύνη της Γ΄ Μαιευτικής-Γυναικολογικής κλινικής του ΑΠΘ .
Εγκυμοσύνη και διατροφή
Η άποψη ότι η έγκυος πρέπει να τρώει για δύο, είναι μύθος και μάλιστα επιβλαβής.
Η αλήθεια είναι ότι κατά τους πρώτους 3 μήνες η έγκυος δεν χρειάζεται καθόλου περισσότερες θερμίδες, ενώ από τον 4ο μήνα μέχρι το τέλος χρειάζεται λίγες περισσότερες θερμίδες καθημερινά, που τις δίνουν ένα τοστ, ένα σνακ ή δύο φρούτα. Η συνολική αύξηση του βάρους της δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 12 κιλά σε όλη την κύηση. Η διατροφή της να είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Από την εκπομπή υγεία και ζωή της ΕΡΤ3με την επιστημονική ευθύνη της Γ΄ Μαιευτικής-Γυναικολογικής κλινικής του ΑΠΘ .
Ανοσιακό σύστημα
Αφουγκραστείτε το σώμα σας και μιλήστε με τον γιατρό σας για τις αλλαγές που παρατηρείτε. Δώστε φωνή στην άμυνά σας. Ο καθημερινός τρόπος ζωής , το τι και το πόσο τρώμε και πίνουμε, πως και πόσο κοιμόμαστε, πόσο περπατάμε έχουν άμεση σχέση με την άμυνά μας. Θωρακιστείτε απέναντι στις λοιμώξεις με εμβόλια και αλλάξτε την καθημερινότητά σας χτίζοντας ένα ισχυρό ανοσιακό σύστημα.
Από την εκπομπή «υγεία και ζωή « της ΕΡΤ3 με την επιστημονική ευθύνη του Συλλόγου ασθενών με ανοσολογικά νοσήματα, ΣΑΜΑΝ.
Αιφνίδιος Καρδιακός Θάνατος
«Παρά τη ταχύτατη επέμβαση των ιατρών 50χρονος πέθανε ακαριαία από καρδιακή ανακοπή στο αεροδρόμιο πριν την επιβίβασή του» «23χρονος ποδοσφαιριστής άφησε την τελευταία του πνοή στο γήπεδο κατά τη διάρκεια αγώνα»
Μήπως έχετε κι εσείς να διηγηθείτε κάποια παρόμοια ιστορία;
Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος, η γνωστή «καρδιακή ανακοπή», συνεχίζει να αποτελεί την πρώτη και πιο δραματική ίσως αιτία θανάτου διεθνώς. Περίπου 1000 άτομα πεθαίνουν καθημερινά από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.
Αν κάποιος κοντινός σας συγγενής έχει πεθάνει αιφνιδίως σε νεαρή ηλικία ή υπάρχει ιστορικό εμφράγματος ή κάποιας μυοκαρδιοπάθειας ζητήστε από τον καρδιολόγο σας να κάνετε Ηλεκτροκαρδιογράφημα και Υπέρηχο καρδιάς.
Ποτέ να μην ξεκινήσετε να ασκείστε χωρίς επίσημο έλεγχο από τον ιατρό σας.
Από την εκπομπή υγεία και ζωή της ΕΡΤ3με την επιστημονική ευθύνη της Γ΄ καρδιολογικής κλινικής του ΑΠΘ .