Ιατρείο πόνου

Ιατρεία πόνου

Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσ/νίκης “ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ” Σχεδόν 5.000 καρκινοπαθείς εξυπηρετήθηκαν από το ιατρείο πόνου.

Τα ιατρεία ανακούφισης πόνου αποτελούν τμήμα του χειρουργικού ή αναισθησιολογικού τομέα κάθε νοσοκομείου. Οι δραστηριότητές τους αφορούν κυρίως τον οξύ και χρόνιο καρκινικό πόνο, αλλά και άτομα με μετεγχειρητικό πόνο, χρόνιες οσφυαλγίες, νευραλγίες και άλλες ασθένειες (AIDS, σκλήρυνση κατά πλάκας, αρθρίτιδα, οστεοπόρωση κ.α.) Παρέχουν συμβουλές, κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και συγκεκριμένη ιατρο-νοσηλευτική φροντίδα. Τα ιατρεία πόνου στοχεύουν στην ανακούφιση από τον πόνο, στην παροχή βοήθειας για καλύτερη αξιοποίηση των λειτουργικών δραστηριοτήτων, στην επανάκτηση της αυτοπεποίθησης του ατόμου και στην επανένταξή του στο κοινωνικό σύνολο.

"Εξακόσιοι νέοι καρκινοπαθείς απευθύνθηκαν στο ιατρείο πόνου του “Θεαγενείου” το 2014 για την αντιμετώπιση των επώδυνων επιπτώσεων της νόσου, ενώ σ’ αυτούς προστέθηκαν άλλοι 60 από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα. Συνολικά, πέρυσι αντιμετωπίστηκαν στο ιατρείο πόνου 4.770 καρκινοπαθείς, ενώ φέτος από την αρχή της χρονιάς 630".
Τα παραπάνω επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του ιατρείου πόνου του “Θεαγενείου”, Σουζάνα Ανίσογλου, με αφορμή τη χθεσινή διάλεξή της με θέμα “Θεραπευτική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του καρκινικού πόνου”, κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Συνεδρίου Υποστηρικτικής Αγωγής στην Ογκολογία, το οποίο διοργανώνει η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας. Παράλληλα, ανέφερε ότι η θετική εξέλιξη στην αντιμετώπιση του καρκινικού πόνου είναι ότι στις μέρες μας υπάρχουν πλέον αποτελεσματικά φάρμακα, που χορηγούνται από το στόμα, είναι χαμηλού κινδύνου και χαμηλού κόστους. Ταυτόχρονα, οι επεμβατικές τεχνικές που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα, σήμερα εφαρμόζονται μόνο στο 5%-10% των ασθενών οι οποίοι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν διαφορετικά.
“Ο καρκινικός πόνος είναι σύνθετος και μόνο ένας στους πέντε εμφανίζει μόνο ένα είδος πόνου. Συνήθως παρουσιάζουν περισσότερα είδη ταυτοχρόνως. Ο πόνος δεν είναι μόνο ένα σύμπτωμα που απαιτεί τη συμπόνια μας. Μπορεί να αποτελεί ένα απειλητικό νόσημα, που καταστρέφει το νευρικό σύστημα”, τόνισε η κ. Ανίσογλου.
Σύμφωνα με την ίδια, τα αίτια του καρκινικού πόνου είναι είτε η ίδια η νόσος, δηλαδή o πόνος προκαλείται από οστικές μεταστάσεις ή διηθήσεις σπλάχνων, νεύρων ή μαλακών μορίων, είτε ο πόνος από θεραπείες, δηλαδή οι χημειοθεραπείες, οι ακτινοθεραπείες και οι χειρουργικές επεμβάσεις. Φυσικά, κάθε ασθενής είναι ειδική περίπτωση και χρειάζεται εξατομικευμένη αντιμετώπιση, ενώ συνιστά στους καρκινοπαθείς να απευθύνονται στα ιατρείο πόνου των νοσοκομείων για την καλύτερη ρύθμισή τους.

Υπεύθυνη: Ανίσογλου Σουζάνα
Διεύθυνση: Α. Σιμεωνίδη 2, 546 39 Θεσ/νίκη
Τηλ.: 2310 898111, 2310 898208
http://www.makthes.gr/